СОУ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ЛУКОВИТ

СОУ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ЛУКОВИТ

ул. Възраждане 104
Луковит,
България
24.1629941
43.2078347
UserLikes
Име: СОУ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ - ЛУКОВИТ
Адрес: Луковит, ул. Възраждане 104
Телефони: text to imagetext to image
Уеб сайт: http://sou-lukovit.com
E-mail: text to image
Отрасъл: Средно общо образование
Дейност:

Средно Общообразователно Училище Алеко Константинов - град Луковит

Ключови думи: соу алеко константинов, училище луковит, средно образование, гимназия, образователна подготовка

Услуги

За нас

На 1 септември 1890г. Плевенския окръжен съвет открива класно училище под название: Луковитско околийско трикласно училище. Така се поставя началото на прогимназията носеща името на Алеко Константинов, което задоволява нуждите на града и околията до1912-1913г.


На 06.VIII.1912г. се създава Луковитска смесена непълна гимназия, но поради изменение на Закона за Народната просвета Луковитската смесена гимназия се закрива през 1922-1923 година, а на нейно място се създава Луковитско смесено реално училище с 4, 5, 6 класове и Луковитско педагогическо училище с 8 и 12 класове.


Три години по - късно педагогическото училище се закрива. Открива се Държавно средно политическо училище Цар Борис III. То съществува до 1932 година, когато гимназията отново става пълна и се премества в нова недовършена сграда.


По решение на ОНС - гр. Луковит от 25.IX.1961. Прогимназиалния курс се отделя от основното училище и се слива с гимназията под ново име Средно политехническо училище Веска Михайлова. От тогава училището се настанява в нова сграда, където се намира и до днес.


От 12.IX.1992г. СОУ Веска Михайлова се преименува в СОУ Алеко Константинов.
От учебната 1992-1993г. в СОУ Алеко Константинов се въвежда профилирано обучение - математика и хуманитарен профил.


През учебната 1997-1998г. СОУ Алеко Константинов и НУ Христо Ботев сe преобразуват в СОУ Алеко Константинов гр.Луковит.


Днес СОУ Алеко Константинов е масово училище с прием на ученици от I до XII клас. Неговата съвременна мисия е ясна и прозрачна: да осигури високо равнище на образователна и профилираща подготовка на учениците, широка обща култура, владеене на чужди езици и компютърна грамотност, конкурентна способност и готовност за бърза адекватност към потребностите на съвременния икономически живот.





 

Открийте ни в Google+