• catalog.bg
  • СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ

Галерия

СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ

Виж на картатаСподели във Facebook

СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ

обл. Кърджали
с.Черноочене,
България
25.3474632
41.7554383
UserLikes
Име: СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ
Адрес: с.Черноочене, обл. Кърджали
Телефони: text to image
Уеб сайт: http://www.fenomennn.hit.bg
E-mail: text to image
Отрасъл: Средно общо образование
Дейност:

Средно общообразователно училище

Ключови думи: училище, христо смирненски, соу, черноочене, министерство

За нас

СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ
Училището в с. Черноочене е започва да функционира като духовно и се издържа от джамийското настоятелсто. Около 1920 г. е утвърдено от министерството на науката и просветата. Преподавателите са духовници - турци, на които се заплаща в натура от населението. Обучават се ученици от Черноочене и махалите: Вождово, Средново и Ябълчене. Училищната сграда е малка, прикрепена към постройката в джамията. През управлението на БЗНС от 1920 до 1923г. започва назначаването на учители - българи със задача да се изучава български език. На същите се заплаща също с допълнителен облог от населението. През този период в училището са прибрани към 60 ученика, обучавани в две паралелки.
Поради лоша материална база и незадовололителна издръжка малко ученици завършват начален курс / четвърти клас/. Към края на 1922г, се създават 3 класни стаи и училището придобива характер на частно турско начално училище от I до IV клас. Духовният характер на училището продължава до 9 септември 1944 г. След 1945 г. началното училище прераства в непълно основно и е открит V клас. Издръжката, обаче, както преди, продължава да бъде като на частно турско училище. След 1948 г. училището става държавно основно училище. Издръжката му се поема от бюджета на селския народен съвет, а заплатите на учителите се изплащат от държавата. През учебната 1
СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ
934/ 35 г. турското училище се централизира към с. Пчеларово и се управлява от главен учител. След 1942 г. училището се ръководи от областна училищна инспекция в гр. Стара Загора.
През 1947 г. училището се отделя като отделно седище при селския народен съвет в с. Черноочене и се обособява в основно училище I-VII клас. Всички ученици от общината, подлежащи на обучение за средния курс, ходят в средищното училище. Поради недостиг на класни стаи, петите класове на основното училище са водят занятия в началното училище с. Железник. Със съдействието на Общинския народен съвет в Черноочене се откриват основни училища в селата Бели вир, Свободиново, Житница, а начални - в Патица, Стражница, Драганово, Дядовско и Лясково.
Училището в с. Черноочене функционира като пълно основно /I- VII клас/ до учебната 1961/ 1962 г. От началото на 1962/63 учебна година се открива VIII клас. За класни стаи са използвани освен помещенията в училището, така и общежитието, което е преместено в пристойката към Джамията, с капацитет 30- 35 ученика.
През учебната 1963/1964 г.се открива IX клас. Повечето от учителите са нередовни. Около една трета от тях са напускат или се преместват па различни причини.
През учебната 1964/65 г. училището е преименувано по политически причини. За патрон на училището е утвърден поетът Христо Смирненски, с писмо № 983 о
СОУ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ - ЧЕРНООЧЕНЕ
т 14.01.1966 г. През този период в училището е има 13 паралелки, а учителите са 40, от които 20 редовни и 20 нередовни. Обучението се води на две смени.
През следващите години усилията на учителския колектив са насочени към овладяване на учебния материал и намаляване на второгодничеството. Става традиция ежегодно да се провежда патронен празник на училището, наситен с походи до изторически паметници, литературни конкурси, рецитали, конкурси за най- добра рисунка, щафети, колопоходи и др. На 24.10.1982 г. училището участва със свои инициативи в тържествата в с.Пчеларово, посветени на 70 годишната от балканската война. Всчка година с много мероприятия се отбелязват 1 юни- ден на детето, 2 юни- ден на Ботев и загиналите за свободата на България, 23 септември- ден на пионера, седмицата на детската литература, 8 матр- международен ден на жената. В помощ на селското стопанство в АПК - Черноочене и във вътрешността на страната училището изпраща ученическа бригади.
През учебната 1973/74 г. наименованието на училището вече е единно средно политическо училище, а през учебната 1990/91 г. в средно общообразователно училище.
През учебната 1983/84 г. МНП отвръждава към училището по УПК/ учебно- произвотствен комплекс/, който подготвя оператор на металорежещи и оператор в шевното произвотство. УПК съществува до учебната 1992/93 г.
 
Открийте ни в Google+